Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2012. júl. 16.

Nyelvi játékok 3.


Szavak egy magánhangzóval

Ezt a játékot gyakran játszom a tanítványaimmal is, és mostanra a nagyobb gyermekemmel is, aki iskolás. A gyerekek szeretik, mert sok vicces szó, vagy szószerkezet képezhető így.

A játék menete:
Szavakat gyűjtünk. A szabály az, hogy csak egyetlen magánhangzó szerepelhet bennük. (Általában az ’E’ betűvel- hanggal szoktam kezdeni, mert az a legkönnyebb, anyanyelvünkben ez a magánhangzó szerepel a legtöbbször. Ez az „eszperente”.)
A szavakat le is írhatjuk.
Eztán mondatokat próbálhatunk összerakni. Akinek jól megy, akár egyszerű szövegeket, meséket is írhat.
„A”, vagy „O” magánhangzóval nem is olyan egyszerű!

2012. júl. 11.

Vonatos rajzkiegészítő

Ha már nyár, akkor utazás!
A korábban közölt nyelvi játékokat út közben is játszhatjuk, ha túl hosszú az út. Ugyanakkor egy vonat (autó) ablakán kinézve rengeteg csodának lehetünk tanúi, ezeket nem érdemes kihagyni!

Ma- elsősorban a kisebbekre gondoltam, amikor egy vonatos rajzkiegészítő-színezőt adok közre.

Jó szórakozást, és jó utat:
Hajni


vonatok

2012. júl. 10.

Nyelvi játékok 2.


Szavak ABC sorrendben

Mint a játék neve is mutatja, ez inkább már iskolások játéka, olyanoké, akik tudják, mi is az az ABC.

A játék menete:
Mondunk egy szót. A következő játékosnak egy olyan szót kell mondania, amelynek kezdőbetűje az előző szó kezdőbetűje után következik az ábécében. Pl. bagoly-cél. A játékos, ha tudott a szabálynak megfelelő szót mondani, mondhat egy másik szót.
Ez a játék is nehezíthető, ha egy fogalomkörre szűkítjük a használható szavakat. Pl. oroszlán-párduc.

A játék hosszabb változata, amikor a teljes rövid ábécé betűivel kell felváltva szavakat mondani. Ezzel nagyon jól gyakorolható az ábécé. Ha szükséges, segítsünk a gyerekeknek!


Szójáték utolsó szótaggal

A játék menete:
A már leírt szójátékot nemcsak utolsó hanggal lehet játszani!
Nehezebb, de érdekesebb játék, ha az elhangzott szó utolsó szótagjával kezdődik a soron következő játékos szava. Pl. Debrecen, centiméter, terem, remete, stb.
Ennél a játéknál érdemes hosszabb, legalább 2-3 szótagos szavakat választani.
A játékot a szóláncnál leírt módon is játszhatjuk.


Szójáték összetett szavakkal:

A játék menete:
Ebben a játékban csak összetett szavakat használhatunk. Az előző játékos összetett szavának utótagja lesz a soron következő játékos szavának előtagja. Pl. jegygyűrű, gyűrűhinta, hintaszék, székláb, lábtartó, tartóváz, vázizom, izompacsirta, stb.
Ezt a változatot is lehet a szólánchoz hasonlóan játszani. Nagyobb, iskolás gyerekeknek való játék, nagyon jól megmozgatja a fejeket!

Jó szórakozást, és szép napot:
Hajni

2012. júl. 9.

Nyelvi játékok


Anyanyelvünket magzat korunk óta halljuk, és 1,5-2 éves korunk körül kezdjük használni. Amikor már jól megy a használat, akkor ennek segítségével gondolkodunk is, ennek segítségével fejezzük ki érzelmeinket, kívánságainkat.
Ha nem tudjuk eléggé szabatosan, szépen kifejezni magunkat, akkor- túl azon, hogy tanulni is sokkal nehezebb lesz- az élet számos területén hátrányt szenvedhetünk!

Tapasztaltam, hogy sok gyereknek, diáknak komoly kihívást jelent, hogy kifejezze azt, amit mondani akar. Ettől önbizalmuk is elvész, és sok esetben akkor sem mernek beszélni, vagy leírni valamit, amikor az egyébként helyes volna. Emiatt sokszor az értékelés sem a tényleges tudást tükrözi. Ez ismét árt az önértékelésnek, és beindul egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kijönni.
Pedagógusként, fejlesztőként nem egyszer tapasztaltam, hogy amit a tanórán a diákok „nem tudtak”, az valójában ott van a fejükben, csak nem találták a megfelelő szavakat, és így a pedagógus hiába próbálta rávezetni őket! Hiába a tudás, ha nem tudják kifejezni magukat a fiatalok, a gyerekek, ha nem tudják SZAVAKBA önteni, amit tudnak!
Nem tudom eleget hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, hogy meghallgassuk őket, és hogy beszédünkkel mintát adjunk nekik! Ez minden emberi kommunikáció alapja.
Ebben segítenek a mondókák, gyermekdalok- már egészen pici korban, a mesék, versek is.

Meg természetesen a jól kitalált játékok is!
A kereskedelemben nagyon sok játék kapható, ami a szókincs bővítésében sokat segít, és sok vidám percet szerez mindenkinek. (Mert lássuk be, a felnőttek is szeretnek játszani!)
Sok játékot bizonyosan ismerünk- ilyen például az Ország-város…, a Fekete- fehér- igen- nem, vagy a barchoba játék.

Az alább közölt játékokhoz általában semmiféle eszköz nem szükséges (ha mégis, akkor külön jelezni fogom).
Bárhol, bármikor játszhatjuk őket, otthon főzés közben, vagy egy hosszabb utazás során.
Nem utolsó szempont, hogy bővítik a szókincset, emellett a gondolkodást, és a rövidtávú hang utáni emlékezetet is jól fejlesztik.


Egyszerű szójáték:

A játék menete:
Mondunk egy szót, a soron következő játékosnak a szó utolsó hangjával kezdődő szót kell mondania. Nem lehet olyan szót mondani, ami már elhangzott!
Kezdetben ez egy nagyon könnyű játék, de amikor már sok szó elhangzott, akkor már nehéz dolga is lehet a játékosnak. Ilyenkor- főleg a kisebb gyerekeknek segíthetünk!
A játék egy változata, amikor csak egy fogalomkörbe tarozó szavakat lehet mondani- pl. állatok, nevek, stb.


Szólánc:

A játék menete:

Az első játékos mond egy szót. A soron következőnek az előbb elhangzott szót is ki kell mondania, és egy új szót hozzátenni. A következőnek az előtte elhangzott szavakat is ki kell mondania, és egy új szóval bővíteni a szósort, és így tovább. A játék egyre nehezebb, minél többedik szónál járunk, ezért a játékosoknak szükségük lehet segítségre!
Könnyíthető a játék, ha nem az összes korábban elhangzó szót kell elmondani, csak az utolsó kettőt, hármat, stb. (Kisebbeknek ezt a változatot javaslom.)
Nehezítés: csak egy fogalomkörbe tartozó szavakat lehet mondani. Ez a változat kicsit könnyebb, ha minden új szót az azt megelőző szó utolsó hangjával kezdve mondunk. Pl. sas, sólyom, medve, elefánt, stb.
A fogalomkör akár szűkíthető is- pl. állatok-madarak, emlős állatok, stb.

Jó szórakozást és szép napot:
Hajni