Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2013. aug. 13.

Csupa 'a', Csupa 'á'...

Ismét egy kis szókincs!

A szókincs főképp ahhoz kell, hogy szabatosan tudjuk kifejezni magunkat. Például egy társaságban nem mindegy, hogy valamit hozzá tudunk-e szólni egy-egy témához, vagy nem. Kell az is, hogy lehetőleg pontosan fogalmazzuk meg azt, amit gondolunk, tudunk.
Szavaink, azok választékossága meghatároz minket, olyan, mint egy névjegy. Éppen ezért nagy szükségünk van arra, hogy minél inkább választékosan fejezzük ki magunkat, hogy mások megértsék, mit akarunk mondani. Minél több szót tudunk, minél több szót használunk, annál valószínűbb, hogy értünk majd másokat- a barátainkat, a szüleinket, tanárainkat. És annál valószínűbb, hogy ők is értenek minket. S mindez minél inkább sikeres, annál nagyobb önbizalommal tudunk másokhoz fordulni.
Tudom, még nem kezdődik a suli, mégis a munkámra kell utalnom. Tapasztaltam ugyanis- nagyon sokszor, hogy az a gyerek, akinek nem megfelelő a szókincse, sokszor akkor sem képes megszólalni egy felnőttel szemben, ha egyénként rengeteget tanult korábban, és tudja is a válaszokat a kérdésekre. Egyszerűen nem képesek megszólalni, vagy leírni a gondolataikat, mert nem érzik annak a biztonságát, hogy jó lehet, amit mondanak, írnak. Ez akkor is így van, amikor egyébként tényleg ott van a tudás a fejükben!

Nyelvünk egy igazán szép rendszer, hajlékony, változó. Érdemes tehát sok szót jelentésével együtt megtanulni! S ha már tanulás, miért ne játszhatnánk vele?

Íme, megint egy nyelvi játék, amelyhez semmiféle eszköz nem szükséges, bővíthető, gazdagítható ötleteink szerint, és bárhol játszható, útközben, a játszótéren, házimunka során, és így tovább!
A szabályok egyszerűek: megállapodunk egy magánhangzóban. A játékos(ok) feladata, hogy a kérdező által feladott feladvány megfejtését olyan szavakkal, kifejezésekkel, mondatokkal fejtse (fejtsék) meg, amelyekben csak az adott magánhangtó szerepel.

Néhány lehetőség:
Csupa 'A':
Pattanást látok az arcodon!- Ragya van rajtad.
Szeretted volna?- Akartad?
Összevesztek.- Haragban vannak.
Vízi járműből nem tud kiszállni.- Kajakban ragadt.
Gyorsabban egyél!- Hamar kanalazz!
Plakát- falragasz

Csupa 'á'
Alsó végtag mozgatása- lábrázás
Vonatsín száma- vágány
A vásárlás összegét- számlát

Nos, kinek van még ötlete? :-)

Jó szórakozást és szép napot:
Hajni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése