Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2011. szept. 7.

Betűs pörgettyű

A betűs pörgettyű a pörgettyű egy változata. A játékhoz kettőt kell készíteni!
A pörgettyűket elkészíthetjük
- fából-rétegelt lemezből, ebben az esetben a játék tartósabb lesz, de több és nehezebb munka az elkészítése. - a korábban leírtak szerint kartonból és hurkapálcikából, ez kevésbé tartós, de könnyebben elkészíthető.
Bármely változatot válasszuk is, a pörgettyűvel ugyanolyan jól lehet játszani!


Elkészítése a "Pörgettyű" bejegyzésben leírtakhoz hasonló. A különbség mindössze annyi, hogy itt a pörgő rész nem kör alakú, hanem egy szabályos 12 szög. Ezt meg kell szerkeszteni!
(A legegyszerűbb az, ha a szabályos hatszögből indulunk ki, és szögfelezőkkel szerkesztjük meg a 12 szöget.)

A pörgő részt fessük ki! Szebb, és egyszerűbb is, ha két színnel dolgozunk! Ha a festék megszáradt, írjuk fel a cikkekre a nagy, nyomtatott rövid ábécét. (A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K,L,M,N,O,Ö,P,R,S,T,U,Ü,V,Z)
(Az Ö és Ü betűk helyett üres mezőt is hagyhatunk, ebben az esetben ez lesz a JOKER.)

A továbbiakban ugyanúgy készítsük el a pörgettyűt, ahogyan a "Pörgettyű" bejegyzésben írtam.
Ha kész, kezdődhet a játék!






A játék menete:
Először az egyik pörgettyűvel pörgetünk. Amelyik betűnél megáll, azzal a betűvel kell a játékosnak szavakat mondania, de csak addig, ameddig a másik pörgettyű pörög, ha megáll, akkor nem mondhat több szót! Ahány szót mondott, annyi pontot kap a játékos, ezt feljegyezzük. Ezután a következő játékos mond szavakat azzal a betűvel, amelynél a második pörgettyű megállt, az időkeretet most az első pörgettyű pörgetési ideje adja meg. A következő körben cserélni lehet a pörgettyűket.
A játék végén összesítjük a pontokat. Az nyer, aki több szót tudott mondani.

Kisebb gyerekeknél érdemes egy kicsit segíteni!
A nagyobbaknak viszont nehezíthetjük a játékot, pl. csak megadott témakörökben mondhatnak szavakat, vagy meghatározzuk, hogy a betű a szóban pl. a szó végén szerepeljen.

Jó szórakozást:
Hajni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése