Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2011. okt. 31.

Hangulatok

Ahhoz, hogy az élet különböző helyzeteire megfelelően tudjunk reagálni, szükségünk van arra, hogy a jelen lévők viselkedését, hangulatát értelmezni tudjuk.
Egy-egy helyzetben, amikor interakciót kezdeményezünk, vagy valaki velünk lép kapcsolatba meg kell tudnunk jósolni partnerünk viselkedését, hangulatát. Ha erre nem vagyunk képesek, nagyobb valószínűséggel követünk el hibákat társas kapcsolatainkban.
Ha például egy láthatóan ideges embertársunktól érdeklődünk az utcán egy keresett épület helyéről, nem valószínű, hogy a kérdésünkre kedves és helyes választ kapunk. Mint ahogy az is egyértelmű, hogy éppen aktuális problémánkra nem egy 3 gyerekkel és 4 szatyorral hazafelé igyekvő anyukát szólítunk meg.
A mindennapos kommunikációban a kommunikációs partner, vagy partnerek testtartása, arcjátéka segít nekünk abban, hogy észleljük mások hangulatát. Ahogyan a másik fél számára is üzeneteket hordoz a mi testtartásunk, gesztusaink, arcjátékunk. Ha minden rendben van, jól értelmezzük egymás jelzéseit, az mindenképpen hozzásegít minket ahhoz, hogy a kommunikáció sikeres legyen.

Sokszor hallunk viselkedészavarral küzdő gyerekekről, néha látunk is ilyen gyerekeket (felnőtteket). Nekik gyakran az jelent problémát, hogy mások érzéseit, hangulatát nem tudják (vagy nem akarják) figyelembe venni, értelmezni.
Tény, hogy a társas kapcsolatok kialakítását és fenntartását tanulni kell, s ez- ahogyan a legtöbb tanulási folyamat- nem könnyű feladat. Segítenünk kell a gyerekeket egy- egy helyzet megbeszélésével, hogy társaik viselkedését, és saját válaszaikat értelmezni tudják!

A feladatlap, amit ma közreadok, a hangulatok értelmezésében segít. Az első feladatban robotok hangulatát kell kitalálni, és beszélni róluk. Nagyon jó, ha a gyerek (vagy a szülő) egyszerű történeteket talál ki a különböző egyszerű hangulatokhoz!

A második feladat egyszerű megfigyelés, két rajz között kell különbségeket keresni.
Mindkét feladat rajzait ki is lehet színezni!

Jó szórakozást, és
szép napot:
Hajni

robotok hangulata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése