Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2011. dec. 17.

Ez az apukája...

Azt gondolom, hogy a nevelés; oktatás; fejlesztés nem feltétlenül egyirányú feladat. Miközben segítjük a gyerekeket, hogy lehetőségeikhez mérten minél többet hozzanak ki magukból, mi is sokat tanulhatunk tőlük! Ehhez nem is kell más, csak egy kis odafigyelés.
A formák, színek felismerésének fontosságáról már írtam korábban. Ennek egyik legkönnyebben hozzáférhető- nem utolsó sorban olcsó- eszköze a logikai készlet.
Ezt az eszközt sok iskolában használják. Jól fejleszthető vele a gyerekek logikai készsége, jól csoportosíthatók, ezért halmazok kialakítására is alkalmasak. Emellett egyszerű ábrákat is ki lehet rakni velük.

A kisebbeknek jó alapfeladat, ha a készlet elemeit kiöntjük az asztalra, és ők visszarakhatják az elemeket a helyükre, másként ha meg kell keresniük, melyik hol lakik. (Természetesen még nem fontos, hogy a lyukas, vagy a tömör egy helyre kerüljön, és az sem baj, ha próbálgatják, melyik hová illik.)

Kislányommal a napokban játszottunk a logikai készlettel, az alábbi játékot tőle tanultam:
Kirakta maga elé a kis kék kört, majd mellé tette a nagy kék kört, és azt mondta:- Itt van az apukája!

Ezen ötletből kiindulva a játék a következő: A gyerek kitesz maga elé (vagy mi kiteszünk elé) egy formát (pl. a kis zöld háromszöget), és megkérdezzük: -Melyik az apukája?
A helyes válasz: a nagy zöld háromszög.
(A kisebbektől-3-4 évesektől még ne várjuk el, hogy a lyukas, vagy tömör tulajdonság is megfeleljen, de később azt a tulajdonságot is bevehetjük a játékba.)

Jó szórakozást:
Hajni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése