Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2011. ápr. 12.

„Minden szónál többet ér egy dal…”

A gyerekek általában- főleg kis korban- fogékonyak a dalokra, a zenére. Ezt a tulajdonságukat érdemes kihasználni!
Az 1-2 évesek már nagyon jó ritmusérzékkel rendelkeznek, szívesen hangoztatnak dallamokat, dúdolgatnak, énekelnek.
Óvódás korra pedig általában a dalok szövegeit is meg tudják jegyezni, szívesen énekelnek, és szeretnek a dalokhoz játékokat- pl. körjátékokat játszani, dalaikat tapssal, mozgással kísérni.
Mindez az iskolai ének-zene oktatás előkészítéseként is felfogható, azonban mindenképp több annál!
Életünkben mindennek ritmusa, dallama van. Ez igaz beszédünkre, írásunkra, egyes munkákra, az építészetre, stb. Még akkor is valamilyen ritmust használunk, ha számlálunk.
Éppen ezért azt gondolom, hogy nem lehet eléggé korán ahhoz, hogy gyermekünknek énekeljünk! Már a magzatok is hallják a dallamot, és reagálnak rá. Legjobb, ha az a dallam a legfontosabb lény hangján szól- az édesanyáén. Nincs az a hamis hangú anya, akinek éneke a saját gyermeke számára ne volna szép!
Épp ezért ne fogjuk vissza magunkat, ha magzatunknak, újszülöttünknek, csecsemőnknek, gyermekünknek énekelni akarunk! Hangunk és dalaink megnyugtatják őket, és viszonylag hamar ráérzünk, rátalálunk arra a dalra, amely megnyugtatja gyermekünket, és jó kedvre deríti!
Énekelni pedig teregetés, mosogatás közben is lehet, és nagy élmény, amikor apró gyermekünk egyszer csak utánunk dúdolja, majd énekli a dalokat.


Néhány egyszerű gyermekdalt írok le, remélem, sokan rájuk ismernek, és szívesen éneklik majd!. (Hasonlókat érdemes böngészni akár az interneten is, de tanulhatunk a kereskedelemben kapható zenei kiadványokból is.)
(A címben szereplő idézet Máté Péter egyik dalának egyik sora.)


Koszorú, Koszorú, miért vagy ilyen szomorú?
Azért vagyok szomorú, mert a nevem Koszorú.

Egyszer egy hétpettyes katicabogárka
Elindult megnézni, mi van a világba.
Hívta a gyöngyvirág, hívta a vadrózsa, ide is, oda is
Bekukkant egy szóra.
Nagy bajuszú cincér bácsik sétálgatni mentek,
Tó partján a szúnyogok kalapot emeltek.
Estére elaludt a katicabogárka,
Éjjeli pillangó hazatalicskázta.

Kiskacsa fürdik fekete tóba'
Anyjához készül Lengyelországba.
Síkos a talpa, magas a sarka,
Fordulj ki, fordulj
Két aranyalma.

Szép napot:
Hajni

Nyuszi ül a fűben...

2 megjegyzés:

  1. Marci fiam a bölcsiből egy nap úgy jött haza, hogy énekelte a hétpettyes katicabogarat (én ezt régebben nem ismertem) és tanult hozzá egy mutogatós játékot is. Meg kellett zabálni, olyan aranyos volt. :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves wagnes!
    A kicsik nagyon helyesek, amikor énekelnek, és táncolnak, vagy mutogatnak hozzá! Amellett egy-egy dallal akár meg is lehet vigasztalni őket, amikor szomorúak, olykor még a hisztiket is csillapíthatjuk ilyen módon!
    A gyerekdalok egy részét én még gyerekkoromban édesanyámtól tanultam, de van olyan is, amit a fiamtól, amikor az óvodában tanult dalokat énekelte. Ő is nagyon aranyos volt! :)
    Szép napot:
    Hajni

    VálaszTörlés