Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2011. júl. 20.

Pörgettyű

Amikor nincs jó idő, és nehéz, vagy lehetetlen kinti programot tervezni, akkor érdemes otthon játszani, vagy akár kézműveskedni a gyerekekkel.

Korábban írtam már, hogy érdemes már óvódás korban megtanítani a gyerekeket arra, hogyan kell bánni a "veszélyes" eszközökkel, mint amilyen például az olló. Ha végig a gyerek mellett vagyunk, segítjük- és csak annyit segítünk, amennyit a gyerek igényel- akkor 4-5 éves korára egészen ügyesen használja az eszközt a gyerek, és a szabályokat is betartja. Az ollóval való nyírás megtanítása nem csupán az óvoda feladata, otthon is használjuk!

S ha már eszközhasználat, egy kis otthoni barkácsolásra hívok minden Kedves Olvasót!
Egyszerű pörgettyűt készítettem, melyet nagyon olcsón, egészen egyszerű anyagokkal és eszközökkel bárki elkészíthet.

Anyagok, amelyekre szükség lesz:
- karton- használaton kívüli hullámpapír-doboz is tökéletesen alkalmas,
- hurkapálca- a vastagabb típust ajánlom,
- festék- a legjobb az akrilfesték, de alkalmas a tempera, és a vízfesték is
- lakk-( nem feltétlenül szükséges)
- ragasztó- lehetőleg vízbázisú erős ragasztó.

Eszközök:
- körző,
- vonalzó,
- ceruza
- ceruzahegyező, és/vagy csiszolópapír,
- ecset

Az elkészítés menete:
1. A kartonpapíron kijelölünk egy pontot, majd körzővel 3, vagy 4 cm. sugarú kört rajzolunk.
2. A kört ollóval körbe nyírjuk. (Pontosan dolgozzunk, mert ha a kör nem pontos, a pörgettyű sem pörög majd jól.)
3. A körlapot tetszés szerint kifestjük, majd hagyjuk a festéket megszáradni. Mivel papírból van, ceruzát, zsírkrétát is használhatunk.
4. A hurkapálcából 6 cm-s darabot vágunk. Egyik oldalát kihegyezzük. ( Ne legyen túl hegyes, akkor jó, ha a hegye tompa ceruzára hasonlít.)
5. A kihegyezett hurkapálcával kilyukasztjuk a kartonlapot: a hurkapálca hegyét a korong közepére illesztjük- ahol a körző hegye átfúrta. Felülről lefelé a hurkapálca hegyével forgatva készítjük a lyukat. Ha elkészültünk, és a pálca hegye a korong alatt 1- 1.5 cm.-re kilóg, kipróbálhatjuk a pörgettyűt. Ha jól pörög, megjelöljük a pálcát. Ha nincs egyensúlyban, lehet módosítani rajta- a korongot magasabbra, vagy alacsonyabbra téve is kipróbálhatjuk. Amikor jól pörög, megjelöljük a hurkapálcát.
6. A korongot óvatosan leszedjük a hurkapálcáról. A pálcára kevés ragasztót viszünk fel a megjelölt helyen. Ráhúzzuk a korongot, és a korong alatt és felett is teszünk rá még egy kevés ragasztót. A korongnak a pálcára merőlegesnek kell lennie, ezt a ragasztó száradásáig korrigálhatjuk, ha nem sikerült elsőre.
7. Hagyjuk megszáradni a ragasztót.
Kész!

Az elkészült pörgettyű a siker örömén túl jó játék, és fejleszti a kéz finommozgását is.

Jó szórakozást!
Hajni

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a kis pörgettyű. Mi a napokban például forgót csináltunk papírból. Szuperül működött.

    VálaszTörlés
  2. Kedves wagnes!
    A forgó tényleg remek játék, és a gyerekek nagyon ügyesek az elkészítésében! Közben persze rengeteget fejlődnek, ügyesednek, és a siker öröme is nagyon fontos a számukra!
    Szép napot: Hajni

    VálaszTörlés