Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2012. júl. 10.

Nyelvi játékok 2.


Szavak ABC sorrendben

Mint a játék neve is mutatja, ez inkább már iskolások játéka, olyanoké, akik tudják, mi is az az ABC.

A játék menete:
Mondunk egy szót. A következő játékosnak egy olyan szót kell mondania, amelynek kezdőbetűje az előző szó kezdőbetűje után következik az ábécében. Pl. bagoly-cél. A játékos, ha tudott a szabálynak megfelelő szót mondani, mondhat egy másik szót.
Ez a játék is nehezíthető, ha egy fogalomkörre szűkítjük a használható szavakat. Pl. oroszlán-párduc.

A játék hosszabb változata, amikor a teljes rövid ábécé betűivel kell felváltva szavakat mondani. Ezzel nagyon jól gyakorolható az ábécé. Ha szükséges, segítsünk a gyerekeknek!


Szójáték utolsó szótaggal

A játék menete:
A már leírt szójátékot nemcsak utolsó hanggal lehet játszani!
Nehezebb, de érdekesebb játék, ha az elhangzott szó utolsó szótagjával kezdődik a soron következő játékos szava. Pl. Debrecen, centiméter, terem, remete, stb.
Ennél a játéknál érdemes hosszabb, legalább 2-3 szótagos szavakat választani.
A játékot a szóláncnál leírt módon is játszhatjuk.


Szójáték összetett szavakkal:

A játék menete:
Ebben a játékban csak összetett szavakat használhatunk. Az előző játékos összetett szavának utótagja lesz a soron következő játékos szavának előtagja. Pl. jegygyűrű, gyűrűhinta, hintaszék, székláb, lábtartó, tartóváz, vázizom, izompacsirta, stb.
Ezt a változatot is lehet a szólánchoz hasonlóan játszani. Nagyobb, iskolás gyerekeknek való játék, nagyon jól megmozgatja a fejeket!

Jó szórakozást, és szép napot:
Hajni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése