Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2013. ápr. 29.

Hagyd, hogy másszon!

Végre, hosszú várakozás után elérkezett a tavasz!
Egyre több anyukát látni az utcákon, a parkokban, a játszótereken a csemetékkel, végre sok vidám gyerekhang hallható.
S persze sok szép, és nem annyira szép jelenetet látok.
Vannak anyukák, akik már mászó babájukat leteszik a földre pokrócra, vagy csak úgy, simán, hogy játszhassanak, másszanak. Mások- higiéniai okokból nem engedik ki a kicsiket, de olyat is láttam, aki mászni akaró 10 hónaposnál fiatalabb gyermekét inkább járni "tanítja".
A magam részéről kifejezetten azokat a mamákat- papákat kedvelem, akik engedik mászni, vagy a földön üldögélni a kicsiket. Tény, hogy ilyen esetekben a gyerek nem marad tiszta, de a saját ütemében fejlődhet. Emellett tényleg olyan fontos, hogy egy már 8- 10 hónapos mindig "steril" legyen?
(Egy nagyszerű óvónéni szavaival: "Egy gyerek vagy tiszta, vagy boldog!")
Másrészt ma már nagyon is jól tudjuk, hogy a tanulási zavarral küzdő gyerekek egy részénél kimaradt a mászás, mint csecsemőkori mozgás. Már csak ezért is fontos, hogy teret adjunk nekik arra, hogy mozgásukat fejlesszék, amikor, és ahol csak lehet!
Ha lehet, ne próbáljuk siettetni, nem kell járni még 8 hónapos korban (kivéve, ha magától teszi), szóval nagy hiba, ha erőszakkal fogjuk a kezét, hogy mielőbb járjon! Megtanulja, ha eljön az ideje.
Ha pedig kétségeink vannak, a gyerekorvos, vagy a védőnő (szükség esetén én magam is ezen a blogon)segít- segítünk.
Szóval: engedjük játszani, "koszosnak" lenni, FEJLŐDNI!

Szép napot:
Hajni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése