Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2014. febr. 19.

Kakukktojások

A figyelem zavarairól korábban is írtam már. Naponta szembesülök azzal, mennyire nehéz dolga van azoknak a gyerekeknek- tanulóknak, akiknek gondot okoz, hogy a feladatukra tartósan koncentráljanak. Akit minden alkalommal figyelmeztetni kell arra, hogy a feladat előtte van, az a gyerek egyszerűen "nincs is ott", minden, mit magyaráznak neki, bármi, amit lát, olvas nem épül be a tanultak közé. Ráadásul ezek a gyerekek- mivel figyelmetlenségük miatt mindig lemaradnak- forognak, társaiktól kérnek segítséget. Ezt a felnőttek a viselkedés problémájaként értékelik. Ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a figyelemzavarral küzdő gyerekeket "problémásnak", "rossznak" nevezik. Holott csupán arról van szó, hogy a legkisebb dolog- egy számunkra nem zavaró zörej, vagy csak egy repedés a falon- eltereli a figyelmüket, és már nem is tudnak a feladatra koncentrálni, vagyis- figyelni. Így aztán kimarad számukra a magyarázat, olyan, mintha tényleg nem is lennének ott az órákon.
Természetesen nem minden életkorban várható el az, hogy a gyerek összpontosítani tudja a figyelmét. Egy kiscsoportos óvódástól épp ezért nem is várjuk el, hogy huzamosabb ideig egy dologgal foglalkozzon. 5 éves korban azonban már elvárható (kb. 5 éves kor), hogy a gyermek képes legyen 15-20 percig is koncentráltan figyelni egy feladatra. Az óvodai foglalkozások is ezt a képességet veszik figyelembe. Nagycsoportban- kb. 6 éves korban már fél  órán át is kell figyelni egy feladatra- ez lesz az egyik fontos jele a leendő iskolaérettségnek.

Szülőként nagyon fontosnak tartom, hogy rengeteget beszélgessünk a gyerekkel- akár a házimunka kapcsán, akár az őket foglalkoztató témák bármelyikéről. Természetesen nem arra gondolok, hogy például a galambok táplálkozásáról több órás tudományos előadást tartsunk a gyereknek. Rövid, egyszerű, érthető magyarázatokat azonban adhatunk. Ami azonban szintén nagyon fontos, hogy minden lehetőséget ragadjunk meg a gyerekkel való- életkornak megfelelő- játékra! Ez nem csupán gyermekünknek fog örömet okozni!


Elsősorban a kisebbekre gondoltam az alább közzétett feladatlap készítésekor. Soronként 1 ábra nem ugyanolyan, mint a többi. Van olyan sor, ahol nem is olyan könnyű kitalálni, melyik az, mert az eltérés nagyon apró!

Jó szórakozást, és szép napot:
Hajni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése