Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2011. ápr. 8.

Gomb és cipőfűző

Rohanó jelenünkben sokszor nincs időnk arra, hogy például gyermekeik öltözködésére, annak megtanítására sok időt szánjunk. Ezért a szülők nagy része a tépőzáras cipőket, és a húzózárral ellátott ruhákat részesíti előnyben a gombokkal és a cipőfűzővel szemben.
Ezekkel az eszközökkel a gyerekek hamarabb (?) megtanulják ruháikat felvenni, önállóan tudnak öltözködni, és gyorsabban is végeznek.
Ugyanakkor valami nagyon fontosat elvetünk tőlük. Ez pedig a manipulációs készségük fejlesztése, ami a későbbiekben- az iskolában az írás megalapozása lehetne.
Nem állítom, hogy a tépőzár lenne a diszgráfia elsődleges, és végső oka. Azon azonban mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy évről évre több azoknak a gyerekeknek a száma, akiknek az írás elsajátítása nehéz, akik korábban rajzolni sem szeretnek, esetleg minden finom mozgást igénylő tevékenységtől idegenkednek.

Sok fejlesztő foglalkozáson foglalkozunk csomók, masnik kötésével, vagy a gombolással. Talán egyszerűbb lenne, ha egy-egy ruhadarab felvételéhez szükséges volna újra a gombolás, és nem nagy baj, ha a gyerek a cipőjét befűzni, bekötni is megtanulná!
Természetesen ezt sem szabad a végletekig erőltetni, de gombolni 4-5 éves korban meg lehet tanítani a gyerekeket, cipőt kötni pedig 6 éves korban.

Szép napot:
Hajni

gombok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése