Kérem, hogy amennyiben valamelyik feladatlap megtetszett, és másnak is továbbküldené (továbbküldenéd), a blog hivatkozását küldje (küldd) el! Köszönöm

2011. ápr. 3.

Vonjuk be a házimunkába a gyereket!

A házimunkák egy részébe a gyerekeket is érdemes bevonni. Kezdetben lehet, hogy velük együtt az adott feladat elvégzése nehezebb, vagy több időt vesz igénybe, de hosszabb távon mindenképpen megéri ezt az apró áldozatot.
Az 1-2 évesek szeretnek pakolni, ezt kihasználhatjuk például vásárláskor- persze nem kell mindent megvenni, amit apróságunk akar. A szatyorból való kirámoláskor kifejezetten sokat tudnak segíteni a gyerekek, ha adogatják a megvásárolt holmit.
A teregetés is élvezetesebb, ha segítenek; a kisebbek inkább hordják a nedves ruhát, vagy kiszedik a mosógépből, az 5-6 évesek már szépen ki is tudják teríteni, ha elérik a szárítót.
A mosogatásba is szívesen besegítenek, de ennél a munkánál készüljünk fel arra, hogy a konyha- legalábbis kezdetben- vizes lesz. A törölgetés viszont jól megy már a 2 éveseknek is!
Tésztát gyúrni is jól lehet a gyerekekkel, és az sem nagy baj, ha közben kóstolgatják a kezüket. (Persze nem mindegy, milyen alapanyagokból dolgozunk, de egy kelt tésztából egy nyalintásnyi bizonyosan nem okoz gondot.) Kavart tészták kikeverésében kifejezetten hatékony segítség a gyerek. A csokis krémek edényből való eltávolítása pedig kifejezetten a specialitásuk.
Az is jó, ha segítenek rendet rakni, takarítani. A kicsiket gyakran könnyebb rávenni ezekre a munkákra, a nagyobbakkal nehezebb. Kamaszok esetében gyakran kifejezetten nehéz dolog.
Ha kisebb korban engedjük, esetleg megkérjük a gyerekeket a házimunkában való segítségre, akkor jó esélyünk van arra, hogy később maguk is elvégzik azokat.
A házimunkák többnyire hatékonyan fejlesztik például a tapintási érzékenységet (pl. tésztagyúrás, teregetés, mosogatás), segítik a problémamegoldó gondolkodást (pl. a mosogatást, főzést elő kell készíteni). Ezen kívül együttműködésre nevel minden ilyen tevékenység, s nem utolsó sorban felkészít a felnőtt, önálló életre.
Ne sajnáljuk tehát azt a kis plussz időt arra, hogy gyermekünkkel együtt végezzük el azt, ami nélkülük- valljuk be- unalmas napi rutin csupán.

Szép napot:
Hajni

rendrakás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése